2012. november 30., péntek

Több ismerős, több stressz?

Ha valamiből egyre több van, azt általában pozitívumként értkeljük. Kivéve ha a kilókról, vagy mostanság a Facebook ismerősökről van szó...

A több ismerős több ismerettségi kört is magával vonz. Osztálytársak, haverok, munkatársak, ne adj isten a főnök. Nem csoda, ha egyre jobban oda kell figyelnünk, mit posztolunk ki a falunkra. Az Edinburghi Egyetem (Skócia) szakemberei szerint minél több baráti csoportja van egy felhasználónak, annál valószínűbb, hogy viselkedésével megbontránkoztasson valakit. Ezt akár mi is nap mint nap tapasztalhatjuk. Fogadjunk, hogy mindenkinek legalább van egy olyan ismerőse, akinek a postjaitól a haját tépi, és a képeitől kiakad.
Mindenesetre az eredmények azt mutatják, hogy a szülők, főnökök, tanárok bejelölésével arányosan nő a szorongás és  a stressz mértéke.

A fő gond ott kezdődik, mikor másnak akarunk látszani a közösségi oldalakon, mint amilyenek vagyunk. Egy ideig fent lehet tartani ezt a "képet", de amikor már a fél világnak akarunk egyszerre megfelelni, ott már gondok adódhatnak. Döntő többségében az így létrejött kellemetlen szituációkból fakad a stressz. Menő dohányozni, félmeztelenül pózolni, és szidni a rendszert. Kérdés az, hogy szeretnénk-e, ha mondjuk a fél munkahelyünk a profilunkon derülne, vagy anyu lekapna a tíz körmünkről, hogy 13 évesen füstölünk mint a gyárkémény. Persze van olyan beállítás is, ami lehetővé teszi, hogy melyik ismerősünk mennyit láthat a profilunkból. Azonban ezzel a lehetőséggel csak a felhasználók egyharmada él.

Forrás:origo.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése